30/06/2015 Corina Bulubasa

8 idei pentru postari rapide si simple pe Facebook

Image blog

Atunci cand trebuiesa administrezi contul de Facebook al blogului, al propriei afaceri sau chiar pentru un client se pune problema postarilor periodice, atat de necesare. Asa cum spuneam si cu alta ocazie postarile trebuie sa atraga si sa invite la interactiune, insa de multe ori este dificil de identificat cele mai bune subiecte, cele mai atractive postari si, in plus, tot acest proces devine de multe ori si mare consumator de timp, pe care nu il avem mereu.

Aceste 8 idei pot reprezenta un foarte bun punct de plecare pentru a gasi si publica postarile dorite, cu efect optim si cu un consum minim de timp. Majoritatea sunt valabile si pentru alte retele de socializare, nu doar pentru Facebook:

1. Imagini. Mai puternice decat orice text, imaginile, fie ca sunt fotografii sau imagini grafice editate, atrag atentia si sunt mult mai usor de vizualizat si de cuprins dintr-o privire. Un studiu realizat de site-ul kissmetrics.com arata ca pozele atrag cu 53% mai multe like-uri, cu 104% mai multe comentarii si cu 84% mai multe clikuri decat postarile ce contin doar text. Fie ca sunt fotografii realizate de voi, fie ca sunt imagini prelucrate sau combinatii diverse, ele atrag si sunt si usor de gasit (in functie, fireste, si de specificul paginii respective).

2. Scurt si la obiect. Atunci cand suntem nevoiti sa punem doar text, dar si atunci cand adaugam descrierea unei imagini sau a unui link, acesta trebuie sa fie scurt, de preferat pana in 80 de caractere. Aceste postari scurte pot reprezenta o invitatie la vizionarea unui eveniment, un anunt, un enunt de genul „Stiati ca…” sau altele asemenea. Oamenii nu au nici timp si nici dispozitia sa citeasca o postare lunga. Deci trebuie sa fim concisi si sa ne alegem cu grija cuvintele.

Poate va intereseaza si Ce imagini sa publicam pe blog sau in Social Media

3. Pune o intrebare. Oamenii tind sa raspunda la intrebarile de pe retelele de socializare, cu atat mai mult cu cat sunt din aria lor de interes. Sunt curiosi ce au raspuns ceilalti in comentarii si vor raspunde la randul lor sau vor aduce completari

4. Creaza un sondaj. Facebook permite inserarea sondajelor, ce sunt mai mult reprezentate de o intrebare cu mai multe variante de raspuns. Cu ajutorul acestor sondaje atragi si atentia si interesul, dar in acelasi timp obtii si informatii ce iti pot fi de un real folos daca stii cum sa le gestionezi

5. Discuta despre evenimentele curente. Nu vorbim despre politica sau vreme, decat daca se afla in sfera de interes a paginii. In fiecare domeniu sunt organizate evenimente, conferinte, intalniri, au loc lansari, se dau legi, se schimba directii, etc.. Trebuie sa stim sa profitam de toate acestea si sa la includem in postarile noastre pe Facebook. Le putem combina cu intrebari sau sondaje, astfel ca se obtine o implicare mai mare. De exemplu, o pagina dedicata filmelor poate face din Gala Oscarurilor o adevarata mina de aur, la fel cum o pagina din lumea auto poate vorbi despre lansarea unui nou model de masina sau despre legea asigurarilor obligatorii. Totul tine de inspiratie si de putina informare.

6. Inspira cu un citat. Acest tip de post este destul de des intalnit, fiind foarte util si usor de realizat. Pentru a te deplimita de marea masa a postarilor de acest fel, poti sa particularizezi fundalul imaginii peste care il suprapui si sa il pastrezi mereu pe acelasi, ori poti sa alegi in special citate motivationale ale unor personalitati din domeniu.

7. Continut. Daca dispui de diverse resurse de interes pentru publicul tau, fie ca este vorba de un material creat de tine, de un link catre un alt site sau chiar de un document pe care l-ai obtinut corect si ai dreptul sa il distribui mai departe, atunci acestea pot reprezenta surse excelente de a crea implicare (engagement) si de a-ti crea si o imagine pozitiva.

8. Obtine emotie. Ne-am obisnuit deja cu imaginile de pe Facebook cu pisicute dragalase, cu bancuri, glume, imagini care te fac sa razi sau, din contra, care iti provoaca o stare deplacuta. Toate acestea au in comun faptul ca iti induc o emotie, fie ea pozitiva sau negativa. Si cu totii tindem sa reactionam. Foloseste imagini si texte care emotioneaza, dar cat mai relevante pentru pagina respectiva.

Dupa ce experimentezi toate aceste idei, o perioada ceva mai mare de timp, trebuie sa faci o analiza si sa observi ce anume a dat rezultate in cazul tau si ce nu. Poate trebuie sa schimbi ora la care le publici, poate trebuie ajustat continutul mai bine, poate schimbi zilele sau renunti la o parte din ele. Nimic nu este general valabil, nimic nu garanteaza succesul. Trebuie sa incerci, monitorizezi, ajustezi, monitorizezi si ajustezi din nou. Si tot asa!

Succes!