06/01/2016 Corina Bulubasa

5 trenduri de urmarit in online marketing pentru 2016

Image blog

Lumea marketingului in online este una extrem de volatila si sufera mereu modificari si transformari, dictate la randul lor de ceea ce se intampla in offline. In permanenta apar noi tehnologii, noi softuri, noi echipamente, noi dispozitive, noi trenduri, noi utilizatori, companii inovative si consumatori pe masura.  
Noul an, 2016, se anunta deja foarte bogat in lansari si, totodata, cu  multe elemente noi fata de 2015. Online marketingul va suferi transformari majore, ceea ce va aduce o noua directie in acest segment.

1. Reclamele video vor incepe sa domine. Prezente si in 2015, ad-urile in format video vor fi tot mai utilizate, cu atat mai mult cu cat succesul lor a devenit evident, iar clasicele bannere au pierdut din semnificatie. Intrarea YouTube sub tutela celor de la Google a determinat si schimbarea algoritmilor utilizati de motorul de cautare, care sa permita folosirea tot mai intens a acestui format.

2. Aplicatiile si indexarea. Google a indexat in 2015 multe aplicatii, insa acum acestea devin tot mai complexe si sunt tot mai numeroase. Anul 2016 va fi anul in care tot mai multe companii mari vor intelege avantajele de marketing pe care le poate oferi o apliatie mobila dedicata. Promovarea unui business prin intermediul aplicatiilor este un val pe care multi l-au prins deja si au deja rezultatele dorite. Chiar daca aceste aplicatii nu au inca aceeasi forta ca un site, si nici nu vor avea in urmatorii ani, totusi rolul lor este tot mai mare si vor deveni tot mai elaborate si mai utilizate.

3. Mobile versus desktop. Anul 2015 a cunoscut avansul major facut de dispozitivele mobile in lumea online-ului, Google anuntand ca in peste 10 tari cautarile de pe mobil le-au depasit pe cele de pe desktop. Daca anul trecut vorbeam despre obligativitatea ca fiecare site sa fie mobile friendly sau sa aiba o varianta dedicata pentru dispozitivele mobile, acum trendul se anunta chiar mai radical. Astfel, este posibil ca in urmatorii 2 sau 3 ani sa dispara obligativitatea existentei unui site in format clasic, pentru laptop, si sa fie inlocuite cu cele adaptate pentru ecrane mici, mobile. Anul 2016 va fi asadar dominat de tot ceea ce inseamna mobile-focused online marketing.

4. Va aparea un nou tip de optimizare. Asistentii digitali, virtuali, precum Cortana sau Siri, vor fi tot mai utilizati si mai implicati in viata de zi cu zi a oamenilor. In prezent acesti asistenti acceseaza motoarele de cautare pentru a obtine anumite informatii. Noul tip de optimizare se va axa tocmai pe acest aspect: daca vrei ca site-ul tau sa fie gasit de asistentul virtual, atunci ar fi bine sa te asiguri ca este optimizat in acest sens.

5. Realitatea virtuala si internetul lucrurilor. Realitatea virtuala este tot mai aproape de noi, cu fiecare an, cu fiecare luna aparand noi tehnologii, noi dispozitive, noi idei. Chiar daca mai este destul drum de parcurs pana cand vom folosi aceste inovatii in viata de zi cu zi, tendinta este una cat se poate de imbucuratoare. Internet of Things (IoT) este insa mult mai aproape, fiind deja utilizat in cazul unor obiecte de uz pesonal. Dispozitivele ce pot fi purtate, asa numitele Wearables, vor fi tot mai complexe si mai numeroase. In 2015 a fost lansat Apple Watch, prima generatie de ceasuri inteligente, urmat de alte modele, intre care unele realizate chiar de romani. Toate acestea vor modifica treptat perceptia intre marketingul online si cel real.

Aceste 5 trenduri pentru 2016 in materie de online marketing nu sunt singurele si cu siguranta vor suferi transformari si adaptari la realitatea pietei si a contextului general. Cu toate acestea, trasarea si cunoasterea lor poate reprezenta diferenta intre un start bun si o adaptare din mers la ceea ce altii fac deja.