18/08/2016 Doru Bulubasa

Suportul extern de memorie "is not accessible. Access is denied."

Image blog

De cate ori am primit aceasta eroare cand am incercat sa accesam un support de memorie cum ar fi un hard disk extern sau un stick de memorie, orice support extern de date?

Ei bine, in ultima vreme m-am confruntat cu aceasta problema de mai multe ori.

Daca cauti pe motoarele de cautare gasesti foarte multe razultate:
-    Google -> peste 800.000 de rezultate;
-    Bing -> returneaza 600.000.000 de rezultate.

Dar care din aceste raspunsuri este cel mai bun pentru mine? Oare pot eu sa-mi rezolv problema singur?

Exista doua posibile scenarii:
-    Fie respectivul suport are o problema logica (rasuflam usurati; avem sperante mari);
-    Fie are o problema fizica – apelati numarul de urgenta a unui service autorizat si pregatiti-va pentru pentru o factura “frumusica”.

O sa tratam, bineinteles, situatia in care problema este numai una logica (la cele fizice nu avem nici o alta solutie decat sa apelam la specialistii in domeniu). Problemele logice sunt de fapt secotare corupte ce nu mai pot fi citite; aceste sectoare sunt impartite in doua: sectoare sistem si sectoare de date.

Din puntul meu de vedere, daca nu sunteti un simplu consumator de internet, documente, muzica si filme pe calculator, aveti mari sanse sa rezolvati de unul singur. In cazul in care va incadrati in descrierea anterioara, apelati la cineva care are mai multa experieta cand vine vorba de probleme hardware ale calculatoarelor.

Pot spune ca pana acum am avut aceasta problema de vreo 6 ori in ultimele 6 luni. Nu am devenit expert, dar cel putin mi-am format o parere despre ce se poate face si despre ce nu se poate face.

Un lucru este cert: cand primiti o astfel de eroare, respectivul suport este compromis. Sigura varianta este aceea de a recupara datele stocate acolo.

Cel de al doilea lucru cert este faptul ca recuperarea nu se poate face 100%.

In toate cautarile mele am dat peste 2 aplicatii de recuperare date:
-    RECUVA
-    GetDataBack

Initial, RECUVA parea soft-ul perfect. Scana intr-un timp foarte scurt si citea cam tot ceea ce se putea citi. Cuvantul cheie aici fiind “CAM”.

RECUVA

Dupa ce am petrecut cateva ore bune si am reusit recuperarea unui procent destul de mare, am observat ca nu era in stare totusi sa recupereze tot ceea ce ma interesa pe mine. Bineinteles, acele fisiere ce nu se puteau recupera, erau si cele mai importante.

Astfel ajungem la cel de al doilea soft: GetDataBack.

GetDataBack

Inconvenientul principal este faptul ca scanarea dureaza foarte mult: pentru 500-750 GB intre 8 si 11 ore. Avantajul este ca recuperarea se face intr-un procent destul de mare (se apropie serios de 100%).

Binenteles ca pareri sunt diverse in functie de necesitati, de experientele personale etc.

Concluzia ar fi urmatoarea: puteti incerca sa va recuperati singuri datele, dar sfatul nostru este sa apelati la un specialist.