Anul 2014 a fost marcat de multe evenimente cruciale, atat in domeniul politic, cat si social si cultural. O parte a modificarilor ce au influentat evolutia societatii se reflecta si in inventiile ce au facut valva in anul 2014. O parte a acestora au reflectat grija pentru mediu, pentru sanatate si pentru resurse. Cele mai multe sunt facute insa pentru a ne usura viata si pentru a o face mai vesela.
Nu am facut un clasament al celor mai bune inventii, deoarece consider ca nu este nici rolul nostru, nici locul si nici nu avem vreo autoritate in domeniu. Am selectat insa cateva dintre cele mai interesante inventii in materie de tehnologie, si vi le prezentam pe scurt.
Imprimanta 3D. Aceste echipamente pot imprima orice obiect pornind de la schite digitale, in format 3D. Datorita faptului ca poate fi utilizata aproape in orice domeniu, imprimanta 3D este considerata a fi solutia la problema stabilirii primului avanpost uman in afara Terrei. Agentia Spatiala Europeana a afirmat deja ca este posibil ca aceasta imprimanta sa fie utilizata pe Luna.
Witricity. Altfel spus, energie electrica wireless. Adica fara a fi nevoie sa bagam aparatul in priza. Ideea nu suna deloc rau, daca ne gandim ca am putea avea toate aparatele electrocasnice independente, fara a mai fi legate de o priza. Tehnologia se bazeaza pe o bobina ce genereaza un camp magnetic. Aceasta este utilizata in prezent pentru aparate de mici dimensiuni, insa cei de la WiTricity si-au propus si au reusit sa aplice acest principiu pentru aparate aflate la aproximativ 2,4 metri de sursa. S-au facut teste pentru masinile electrice de la Toyota si computerele de la Intel. Planul celor de la WiTricity este ca in 10 ani fiecare aparat din casa unui om de rand sa fie alimentate de la o sursa centrala de energie.
Hoverboard. Aceasta inventie desprinsa parca din filmele SF este un fel de skateboard care leviteaza deasupra pamantului si se deplaseaza pe aceleasi principii ca un skateboard normal. Aici se termina vestile bune in legatura cu acesta. Partea proasta este reprezentata de durata de viata a bateriei, care este doar de 15 minute, deci insuficient pentru o plimbare pana la magazinul din colt sau prin cartier. De fapt, nici macar nu putem pleca de acasa cu el. Vestile proaste continua: Hoverboard-ul nu poate zbura decat deasupra unui material conductor, cum este aluminiul sau cuprul. Si se ridica la doar 1 inch de pamant. Cu toate astea, aparatul costa nu mai putin de 10.000$. Toate aceste defecte il fac poate nepotrivit pentru lista noastra. Totusi, aceasta inventie, prin tehnologia ce sta la baza ei, reprezinta doar primul pas in domeniu. Fondatorii companiei Hendo, cei ce au creat acest Hoverboard, Jill si Greg Henderson, isi propun sa utilizeze aceasta tehnologie pentru protejarea cladirilor si a obiectelor e arta valoroase in caz de cutremur.
SmartWatch. Desi nu a fost lansat de mult timp pe piata, acest dispozitiv a iscat deja numeroase dispute, publicul avand pareri foarte impartite. Acest ceas inteligent este direct conectat la telefonul mobil si permite accesarea acestuia direct de pe ecran, fara a mai fi nevoie sa scoti smartphone-ul din buzunar. Astfel, pe ecranul ceasului vor fi afisate in timp real informatiile pe care le verificati cel mai des, cum ar fi vremea, calendarul, cotatiile de la bursa si altele. Totodata, pe acelasi ecran vor fi afisate si apelurile primite, avand optiunea de a raspunde sau de a respinge apelul respectiv, discret si usor. Pentru anul 2015 cel mai asteptat smartwatch este Apple Watch, ce a devenit mai mult un calculator decat un ceas destept.
Mangalyaan. Denumirea este destul de ciudata, insa are o scuza: este in Hindi, si se traduce prin „Nava martiana” („Mars craft”). Naveta spatiala este creata de cei de la Indian Space Research Organization, si are scopul de a orbita in jurul planetei Marte si a colecta informatii despre aceasta. Foarte interesant este modul in care au reusit indienii sa contruiasca o naveta spatiala, si sa o si plaseze din prima pe orbita, desi nici americanii, nici rusii si nici europenii nu au reusit de la prima incercare. Si mai demn de luat in seama este costul de constructie, care este de doar 74 de milioane de dolari, mai putin decat au cheltuit americanii pentru filmul Gravity.
Pe langa aceste inventii, pe care noi le-am ales pe criterii de utilitate si perspective, exista alte multe inventii ce ar merita mentionate aici. Amintim doar cateva:
- Microsoft Surface Pro 3 - tableta ce poate inlocui cu succes un laptop,
- Superbanana sau banana ce poate preveni orbirea – o noua specie de bananieri ce produc banane foarte bogate in vitamina A, indispensabila pentru mentinerea sanatatii ochilor. Menit sa previna orbirea in Africa Sub-Sahariana, programul vizeaza donarea catre fiecare sat a unui numar de 10 plante, urmand ca acestea sa fie apoi inmultite natural.
- Hemopurifier - purificatorul de sange. Acest filtru a fost folosit o singura data, in cazul epidemiei de Ebola, pentru a filtra sangele unui pacient bolnav de virului Ebola. Acest tratament inovator a fost incununat de succes, ceea ce deschide perspective pentru utilizarea in cazul altor boli.
- Ringly - inelul ce straluceste atunci cand primesti un apel pe telefon, un email sau un mesaj. (disponibil pentru femei)
- The Selfie Stick - dispozitivul ce usureaza procesul de realizar a celebrelor fotografii tip selfie, prin prelungirea distantei intre telefon si cel ce realizeaza fotografia.
- MotionSavvy uni – o tableta cu accesorii care foloseste camere motion-sensing si de recunoastere a vocii pentru a traduce limbajul semnelor in cuvinte - si cuvintele rostite în text in timp real. Un ajutor pentru persoanele cu deficiente de auz.
Inventiile sunt multe, posibilitatile nelimitate. „Sky is the limit.”
Este interesant de urmarit incotro vor merge aceste inventii sau, cel putin, o parte a lor. Tehnologiile aparute au perspective foarte bune, si pot contribui la cladirea unui viitor mai sigur si cu un nivel de viata mai ridicat pentru tori oamenii, nu doar pentru cei ce isi permit.