06/01/2015 Corina Bulubasa

Planificarea la inceput de an: pasul 1 - Site-ul companiei

Image blog

Cu totii ne facem planuri la inceput de an. Fie ca este vorba de planul personal sau de cel profesional, acum este momentul pentru a trece in revista ce am facut si pentru a face planul pentru anul ce se afla la inceput. Acelasi lucru trebuie sa se intample si in ceea ce priveste activitatea companiei, afacerii sau blogului nostru, indiferent de marimea sau de stadiul in care se afla.

Primul pas: update-ul site-ului!

Am discutat deja, de mai multe ori cred, despre cat este de important sa mentinem site-ul actualizat cu cele mai noi informatii si modificari ce apar in viata firmei respective. Acum, la inceput de an, trebuie sa-i acordam o atentie deosebita, pentru a porni cu dreptul in noul an si, mai ales, pentru a vedea ce modificari trebuie aduse acestuia.

Daca nu o modificare majora, macar un retus

In acest domeniu, al tehnologiei si inovatiei, totul se schimba foarte repede. De aceea, trebuie sa incercam sa tinem pasul cu trendurile. Este de preferat, asadar, ca, o data la un an, sa se schimbe ceva in imaginea noastra in online. Modificarea completa a site-ului este destul de costisitoare uneori si, poate, nu este intru totul necesara sau benefica. Insa este indicat sa se faca un update, sa se introduca noi facilitati, noi module, sa se schimbe din imaginile utilizate, din texte sau din culori, fara insa a se rupe cu totul de vechea imagine, de vechiul site.

Organizare

Fie ca este sub forma de jurnal de activitate, fie ca este o lista de verificare, orice forma de organizare a activitatii este benefica. Astfel, checklist-ul saptamanal va ajuta sa mentineti site-ul actualizat. In functie de natura afacerii, aceasta actualizare poate insemna: actualizarea promotiilor disponibile, inserarea noilor produse sau servicii disponibile, modificarea preturilor, a evenimentelor la care participati, a premiilor castigate, a inovatiilor, a parteneriatelor, etc.. Tot aici poate fi inclusa, cu mare succes, si publicarea de articole pe blog.

Poate exista si o lista lunara sau trimestriala, in cadrul careia sa fie mentionate aspecte precum: verificarea tuturor paginilor site-ului, a datelor de contact, a structurii echipei – asa cum este in realitate fata de situatia prezentata pe site – , verificarea tuturor functionalitatilor de pe site (de ex. abonarea la newsletter, comanda si plata online, descarcarea unor fisiere, oferte sau documentatii). De multe ori astfel de erori se strecoara in site, din diverse motive, si pot afecta intr-o masura mai mare sau mai mica activitatea normala si, mai ales, experienta utilizatorului pe site-ul companiei. 

Delegarea sarcinilor

Un cazul unui site micut, de prezentare, cu un numar mic de pagini si cu un blog saptamanal, activitatea nu este de amploare, deci poate fi realizata cu usurinta de o persoana. In cazul in care este vorba de un site comercial, este clar ca acest fapt va ocupa mult mai mult timp, de aceea este bine sa se delege sarcinile. Astfel, fiecare are partea sa de contribuitie si de responsabilitate, pot fi stabilite dead-line-uri mult mai usor si pot fi respectate cu acuratete. Aceste persoane trebuie totusi sa inainteze periodic un raport, pentru a se avea o imagine de ansamblu si pentru a se vedea progresul inregistrat.

O alta posibilitate este aceea de a externaliza acest serviciu, catre o firma specializata, care sa poata mentine site-ul dvs. actualizat la zi, oferind si intretinerea mailurilor, a bazei de date sau a blogului.

Nu tine pentru tine!

Daca ai modificat site-ul, ai adus imbunatatiri semnificative sau ai o noua promotie, nu tine pentru tine! Pentru ca publicul sa afle ca ai schimbat site-ul, ca ai ales rosul in loc de verde sau ca ai o noua utilitate, trebuie sa anunti pe toate canalele online, nu doar sa lasi pe site. Si noile culori/imagini/functionalitati sa fie prezente si in toate celelalte locuri unde te pot gasi utilizatorii, retele de socializare si altele. Atfel, se va crea o confuzie nedorita si va scadea increderea oamenilor in tine, nestiind daca esti tot tu sau altcineva.

Creeaza un calendar si respecta-l!

Ti-ai facut un plan in ceea ce priveste activitatea si dezvoltarea afacerii tale. Foarte bine. Acum fa-ti un plan si pentru site. Marcheaza in calendar evenimentele planificate deja, update-urile si modificarile majore ce urmeaza sa aiba loc. Astfel, vei sti din timp ce te asteapta si vei putea sa aloci timp suficient in avans, pentru a pregati publicarea pe site.

Fii prevazator!

Daca nu ai modificat site-ul anul acesta in ceea ce priveste aspectul sau functionalitatea, gandeste-te ca va trebui sa o faci la anul! Sau chiar mai devreme. Totul depinde de clineti, de ce vor ei si de ce se cere pe piata de profil acum, peste o luna sau peste 6 luni.

Oricum ar fi, oricat de mari sau mici ar fi schimbarile pe care le-ai facut pana acum site-ului tau, este evident faptul ca trebuie sa ii acorzi atentie. Pentru afacerea ta. Pentru clientii tai. Si pentru Google. Stim cat de mult ii plac site-urile actualizate.

Spor la treaba!