15/10/2014 Corina Bulubasa

Email Marketing pentru companiile mici (II) – Email-uri in Inbox, nu in spam

Image blog

Cu totii ne dorim ca emailurile pe care le trimitem, ca parte a activitatii noastre de marketing, sa ajunga la destinatar si sa isi atinga scopul. In realitate nu se intampla insa mereu asa. Emailul nostru fie intra in casuta de spam, fie ajunge in inbox, insa nu este citit pentru ca subiectul sau nu pare unul de interes pentru destinatar.

Astazi ne vom ocupa de prima problema, si anume motivul pentru care emailurile nu ajung in inbox, ci in spam.

Cauzele pot fi multiple, generate atat de continutul emailului, cat si de modalitatea de trimitere. Chiar daca pare simplu sa trimiti emailuri de pe adresa de yahoo sau gmail, cate 30 o data, marketingul nu se face asa. Este nevoie de mai mult de atat. Dincolo de lipsa de profesionalism si de eficienta, emailul trimis astfel are sanse mult mai mici sa intre in casuta de inbox a destinatarului.

Cateva sfaturi utile si usor de respectat pentru ca gradul de livrabilitate a emailurilor in imbox sa creasca:

1. Nu trimiteti emailuri in masa de pe adresa de yahoo, gmail sau orice alt serviciu gratuit de adrese de email.

2. Evitati utilizarea unei adrese de tip office@domeniu.ro/com.... Aceste adrese sunt suspectate imediat de filtrele antispam si nu sunt livrate corespunzator (in special pe adresele de gmail.com).

3. Evitati utilizarea unor cuvinte ce sunt folosite in general in emailurile nesolicitate, cuvinte si expresii ce reprezinta si transmit mesaje si chemari la actiune (call to action): Deschide, Oportunitate, Discount, grarantat, Premiu, Felicitari!, Prinde oferta, Free, 50% reducere, Reduceri, Ai castigat, Gratis, Reduceri masive, Ai fost selectat, Aplica acum, Ieftin, Satisfactie garantata, Aplica Online, Scapa de greutate, Bani, Lucreaza de acasa, Stop, Banii inapoi, Mareste-ti veniturile, Best price, Suna acum, Bonus, MLM, Suna gratis, Cash, Viagra, Oferta fantastica, Castigator, Click aici.

4. Alegeti cu grija si imaginile pe care doriti sa le integrati in email. Acestea sunt considerate, de multe ori, ca fiind un puternic semnal de alarma ca acel email este spam. De aceea, incercati sa utilizati poze cat mai putin posibil si, daca situatia o cere in mod expres, alegeti o poza cat mai mica, pentru a nu crea probleme la incarcarea in browserul destinatarului.

5. Apelati doar la listele proprii de abonati, si nu cumparati liste de destinatari de la diverse firme ce ofera servicii de asa-numit SEO pe internet. Aceste liste sunt procurate in mod ilegal, prin accesarea unor baze de date private. Trimiterea de emailuri la adrese obtinute astfel nu va aduce un plus de clienti afacerii dvs., ci, din contra, va reprezenta o mare bila neagra. Cum puteti crea propria baza de date este descris mai pe larg aici.

6. Este obligatorie introducerea in fiecare email a optiunii de dezabonare.

7. Incurajati destinatarii sa adauge adresa de email de pe care primesc newsletterul in lista lor de contacte (adress book). Astfel emailul dvs. va intra cu siguranta in inbox, iar oamenii vor stii de la cine este.

8. Stabiliti o frecventa cu care trimiteti emailurile. Daca trimiteti prea des, oamenii se vor plictisi sau, mai rau, se vor enerva si vor da fie dezabonare (cazul fericit) fie vor raporta emailul ca spam, ceea ce este ultimul lucru pe care vi-l puteti dori. Daca trimiteti prea rar, oamenii vor uita despre ce este vorba sau ca la un moment dat s-au abonat la newsletterul respectiv si astfel se ajunge din nou la situatia de mai sus. Stabiliti, asadar, o frecventa acceptabila, care sa corespunda si cu profilul companiei si scopului trimiterii emailurilor, si anuntati-i pe destinatari.

9. Apelati la firme care va pot ajuta sa creati cea mai buna structura a email-urilor, atat ca template, cat si ca text, continut in magini si informatii.

Din punct de vedere tehnic, sfaturile sunt mult mai multe si mai „tehnice”. Nu fac insa obiectul articolului de azi. Specialistii sunt cei care trebuie sa se ocupe de partea din spatele trimiterii de email, continutul revenind in sarcina celor de la marketing si comunicare.