20/11/2014 Corina Bulubasa

Brand-urile anului 2014: Apple, Microsoft si Google

Image blog

Pentru ca se apropie sfarsitul de an, am decis sa facem o serie de rapoarte in care sa prezentam activitatea anului ce se incheie, pentru a sti ce ne asteapta in anul urmator.

Primul articol din aceasta serie este dedicat celor mai valoroase branduri din lume. Topul ce urmeaza a fi prezentat in continuare se bazeaza pe o statistica a site-ului Forbes.com, ce a luat in calcul companiile ce activeaza si in Statele Unite. Acest criteriu a eliminat o serie de branduri foarte puternice, intre care se afla gigantii China Mobile si Vodafone.

Un brand puternic aduce beneficii majore companiei detinatoare: pe de o parte permite stabilirea unui nivel foarte ridicat al preturilor, iar pe de alta parte, creste cota de piata.

Pe locul 1 in topul celor mai valoroase branduri ale anului 2014 se afla Apple. Acesta este unul dintre cele mai reprezentative branduri din lume, tocmai prin reflectarea extrem de fidela a ceea ce am spus mai sus. Astfel, produsele de la Apple nu sunt cele mai bune sau, cel putin, sunt comparabile cu altele din aceeasi gama. Cu toate acestea, brandul, numele si celebrul mar ii determina pe oameni sa le cumpere, achitand totodata si sume mult mai mari de bani fata de cele achitate pentru produse asemanatoare.

Gratie acestui aspect, Apple valoareaza acum 124,2 miliarde de dolari, inregistrand anul acesta o crestere cu 19% fata de anul trecut.

Pe locul 2 in topul brandurilor se regaseste numele Microsoft, care este insa cotat la valoarea de 63 de miliarde de dolari, deci la jumatate fata de primul clasat Apple. Cu toate acestea, Microsoft a inregistrat o crestere cu 11 procente fata de anul anterior. Acest lucru este imbucurator tinand cont de faptul ca ultimii trei ani fusesera destul de slabi pentru companie. Cresterea acestui brand se datoareaza, in principal, orientarii Microsoft catre servicii tip Cloud si mobile.

Pozitia a treia in topul brandurilor este ocupata de Google. Acesta a cunoscut o crestere de 19% fata de anul anterior, urcand totodata si doua pozitii in top. Cand spui motor de cautare spui, in general, Google. Cea mai mare parte a veniturilor acestei companii provin din advertising. In ultimele 12 luni a avut incasari de 16 miliarde, iar investitiile in tehnologie sunt printre cele mai mari din lume. Iar acest lucru se vede, Google ajungand sa valoreze acum 56,6 miliarde de dolari.

Ocuparea primelor trei pozitii ale topului de catre companii ce activeaza in domeniile ce au cunoscut un boom in ultimii ani este pe deplin inteles. Noutatea atrage, oamenii investesc in tot ce apare nou pe piata si in ceea ce le usureaza viata. Interesant este de urmarit ce companii ocupa celelalte locuri in clasament.

Pozitia 4 este detinuta, va asteptati sau nu, de Coca-Cola. La diferenta foarte mica de locul 3, cu o valoare de 56,1 miliarde de dolari, comapnia a crescut cu 2 procente fata de anul anterior. Desi poate parea putin, trebuie sa ne gandim ca acest sector nu mai are un potential foarte mare de crestere.

Pe 5 ii gasim pe cei de la IBM, cu o scadere de 5% fata de perioada anterioara si cu o valoare de 47,9 miliarde de dolari. Pozitia lor aici se justifica prin cumularea sub acelasi nume a tuturor produselor sale.

In top 100 pot fi regasite nume din domenii variate, de la automotive la cosmetice si produse de lux. Amintim doar cateva dintre ele: Louis Vuitton (locul 10), BMW (locul 11), NIKE (locul 21), SAP (locul 25), H&M (locul 31), Gucci (locul 39), Ford (locul 45), Starbucks (locul 61), Prada (locul 69), Red Bull (locul 74), MTV (locul 99).

Trebuie semnalat aici locul ocupat de Facebook. Cu o valoare a brandului estimata la 23,7 miliarde de dolari, compania a crescut foarte mult in ultimele 12 luni, cu incredibilul numar de 74 de procente, ajungand pe locul 18 in topul celor de la Forbes. Nu este greu de inteles acest lucru daca avem in vedere faptul ca 92,5% din totalul veniturilor comapniei il reprezinta publicitatea. O crestere notabila fata de anul anterior l-au cunoscut si Samsung (19% - locul 8), Toyota (22% - locul 9), Disney (19% - locul 14), NIKE (22% - locul 21), Amazon (45% - locul 24), Starbucks (25% - locul 61), Hyundai (20% - locul 71).

Trebuie mentionat aici si ce companii au inregistrat o scadere a valorii estimate: IBM (-5% - locul 5), Oracle (-4% - locul 15), Hewlett-Packard (-7% - locul 36), Siemens (-5% - locul 37), Coach (-16% - locul 58), Thomas Reuters (-9% - locul 59), Canon (-7% - locul 67),  Addidas (-6% - locul 70), Boeing (-7% - locul 97), DELL (-9% - locul 100).

Concluzii
Acest top are anumite limite si nu se aplica cu totul si in tara noastra sau la nivelul Europei. Cu toate acestea, este interesant de urmarit parcursul unor mari companii la nivel mondial, pentru a vedea care sunt trendurile si spre ce ne indreptam. Se pare ca oamenii investesc inca in lux, masini, mancare de fast-food si, bineinteles, tehnologie. Ordinea o stabileste fiecare.