09/10/2014 Corina Bulubasa

Alibaba.com - cel mai mare retailer din China

Image blog

Alibaba este cea mai mare companie chineza de comert online, fiind cotata, incepand cu luna septembrie 2014, la bursa din New York, fapt ce ar putea-o plasa in topul celor mai mari  site-uri din lume, intre care Amazon, eBay sau Facebook.

Alibaba a fost infiintat in anul 1999, printr-o investitie de 60.000 de dolari. Aceasta suma este destul de mare pentru China, insa fondatorul site-ului, pe nume Jack Ma, a reusit sa ii stranga de la nu mai putin de 80 de prieteni.

Specificul acestui site este intermedierea relatiilor comerciale intre exportatori si importatori din China si alte peste 190 de state ale lumii. Cu alte cuvinte, aici se intalneste cererea cu oferta, cumparatorul putand compara si alege produsele in functie nu doar de calitati si specificatii tehnice, dar si de zona geografica in care se afla furnizorul. Pe alibaba.com sunt specificate toate caracteristicile tehnice, pretul pe unitate, modalitatea de calcul a pretului (ce include pretul afisat – de exemplu poate include transportul pana la cumparator in curte, cu toate taxele incluse, inclusiv asigurarea), cantitatea minima de comandat, etc.

Compania detine totodata si 2 site-uri de cumparaturi online, taobao.com, cel mai mare site de cumparaturi din China, si tmall.com care ofera produse la preturi accesibile pentru chinezii cu venituri medii.

Alibaba detine si echivalentul chinezesc al site-ului YouTube.com, numit Youku Tudou, precum si o parte din site-ul Sina Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter.

Compania ce detine acest site si-a extins foarte mult aria de implicare, astfel ca acum nu este activa doar in online, ci si in cinematografie si fotbal.

Toata aceasta extindere se observa si in cresterea numarului de angajati, de la 18 persoane in 1999 la peste 22.000 in 2014. Compania valoareaza in prezent, dupa unele estimari, 22 de miliarde de dolari.

Succesul companiei se datoreaza, in mare parte, numarului urias de utilizatori de internet din China. Astfel, exista peste 600 de milioane de internauti in China, spre deosebire de Statele Unite ale Americii, care are 277 de milioane de utilizatori si chiar de intreaga Europa, unde sunt aproximativ 546 de milioane de utilizatori.

In plus, ei au profitat de explozia inregistrata in domeniul smartphone, astfel ca au creat o platforma online speciala pentru telefoanele inteligente si tablete, cu scopul de a inlesni cumpararea de bunuri prin intermediul acestor dispozitive mobile.

Veniturile site-ului alibaba.com nu provin, asa cum se intampla in cazul altor site-uri de profil, din taxe suplimentare, ci din publicitate. Anual, pe acest site sunt finalizate (tranzactionate efectiv) peste 14,5 miliarde de comenzi.