20/01/2016 Corina Bulubasa

Tendinte in Social Media pentru anul 2016

Image blog

Dacaacum ceva vreme va povesteam despre tendintele din Online Marketing pentru anul ce abia a inceput, acum ne oprim atentia asupra trendurilor din Social Media, cu atat mai mult cu cat retelele de socializare sunt foarte utilizate in scop promotional si comercial, nu numai de relationare.

Anul 2016 se anunta unul foarte bogat in noi tehnologii, iar acestea vor fi tot mai integrate in retelele de socializare care, la randul lor, vor fi tot mai numeroase si mai nisate.

Realitatea virtuala in Social Media

In anul 2014 grupul Facebook a achizitionat Oculus, o companie din sfera realitatii virtuale, care a lansat pe piata un produs revolutionar, Oculus Rift, ochelarii minune ai anului 2015. Aceasta tehnologie a inceput deja sa fie integrata in Facebook in cadrul aplicatiei 360 Video, fapt ce a permis utilizatorilor sa urmareasca fisiere video in News feed din diverse unghiuri, ceea ce a oferit o perspectiva aparte, atat de pe dispozitivele mobile, cat si de pe desktop. Aceste noi facilitati vor fi extinse pe parcursul anului 2016, astfel ca se vor putea realiza si vizualiza filmulete de pe majoritatea dispozitivelor.

Citeste si: 5 trenduri de urmarit in online marketing pentru 2016

Cumparaturi… sociale

Facebook a avut mai multe tentative de a încorpora partea financiara si cea comerciala in News feed-ul utilizatorilor, insa acest lucru nu a avut pana acum succesul scontat. Desi retelele de socializare sunt folosite pentru a promova produsele si pentru a face recomandari, atunci cand era vorba de a cumpara efectiv un produs eram redirectionati catre site-ul mama, unde se realiza tranzactia in sine. In 2015 Twitter, Facebook, Instagram si Pinterest au introdus si modificat constant butonul de „Cumpara acum”, oamenii reusind sa faca shopping fara a parasi efectiv pagina respectiva.

Cu toate acestea, acest serviciu este inca destul de putin folosit si are inca numeroase deficiente, insa ne asteptam ca in anul 2016 butonul de Buy sa permita achizitia directa si sa nu mai fie doar sursa de trafic pentru site-urile si magazinele online.

Live streaming

In 2015 transmisiunile in direct pe Facebook au prins contur, fiind utilizate de diverse companii, insa la scara destul de mica. Twitter a folosit si el Periscope, ce a ajuns sa fie utilizat de 10 milioane de oameni.

Aceste trasnmisiuni live au fost utilizate si la noi de diverse trupe de muzica de exemplu, care vor sa fie astfel in legatura directa cu publicul si fanii lor.
In 2016 se preconizeaza o crestere uriasa a acestui trend, cu atat mai mult Facebook a anuntat ca v-a optimiza transmisiunile si pentru dispozitivele mobile.

Social media… la munca

In ultima perioada au aparut diverse platforme de socializare destinate utilizarii in folosul companiilor, a comunicarii intre angajati, colaboratori, furnizori si clienti. Facebook a anunat si el lansarea unui astfel de modul, Facebook at Work, ce se afla deja in teste preliminare la cateva companii mari.

Cu toate ca aceste aplicatii, module sau platforme se bazeaza pe tehnologia deja existenta, se pare ca oamenii au inca probleme in a le utiliza. Desi multi folosesc aceste retele de socializare in interes de serviciu sau pentru a promova serviciile si produsele oferite de firma la care lucreaza, foarte multi o fac intr-un mod gresit. Sunt irositi astfel foarte multi bani, miliarde de dolari anual, fara a se obtine ceea ce se doreste.

Anul 2016 va marca probabil inceputul lansarii si conceperii unor cursuri speciale in acest sens, in scopul imbunatatirii modului cum sunt folosite aceste retele de socializare. Asa cum s-a intamplat si in cazul emailului si al altor astfel de intrumente, si Social Media are nevoie de traininguri de specialitate si de specialisti instruiti.

Social Media este marcata, asadar, in anul 2016, de aparitia si dezvoltarea tehnologiilor, in special a celor legate de video si de pastrarea cat mai mult timp a utilizatorilor online, fie prin derularea diverselor aplicatii, fie prin realizarea de cumparaturi online.