19/02/2015 Corina Bulubasa

Romanii si cumparaturile online in 2014

Image blog

Potrivit ultimului recensamant, romanii sunt putin peste 19,7 milioane. Dintre acestia, cam 10 milioane au si acces la internet. Si il folosesc din plin. Pentru a citi stiri, pentru a sta pe retelele de socializare, pentru a verifca mailul sau pentru a face cumparaturi online.

Apetenta romanilor pentru shopping-ul online creste, asa cum este normal, de la an la an. Creste si numarul de comenzi, si valoarea totala a comenzilor.

In medie, romanii platesc mai mult la achizitiile facute din magazinele straine, undeva la 67 de euro, in timp ce la noi, suma medie este de aproximativ 47 Euro. Cu toate acestea, cei de la GPeC, autorii acestui studiu, au calculat o valoare medie de doar 35 de euro, pentru platile online.

Una dintre cauze poate fi viteza de care ne bucuram aici -  55,54 Mbps, simtitor mai mare decat in Suedia (situata pe locul doi, dupa noi, cu 47,08 Mbps) si Olanda (locul trei, 45,71 Mbps).

Cei mai multi cumparatori online sunt tinerii, cu varste intre 25 si 35 de ani. Ziua lor favorita este cea de miercuri, iar magazinele online straine par a fi foarte atractive pentru ei.

Potrivit datelor puse la dispozitie de organismele care se ocupa cu supravegherea retail-ului online, la sfarsitul anului 2014 era estimata existenta unui numar de 5000 de magazine online, intre care insa doar 1.173 (sursa: RomCard) sunt inregistrate in sistemul 3D Secure, comparativ cu aprox. 1.000 in 2013.

Desi piata de e-commerce a crescut foarte mult in 2014 comparativ cu 2013 (de la aprox. 600 milioane de euro la aproape 1,2 miliarde euro), acest segment nu ocupa decat 2,2 – 2,5% din total.

Pe ce cheltuie romanii banii?

Deloc surprinzator, pe primul loc in acest clasament se afla produsele IT&C, de la computere si tastaturi la telefoane mobile si tablete.

Pe locul doi se situeaza articolele vestimentare si incaltaminte, reunite sub aceeasi umbrela, Fashion. Cel mai mare si mai important jucator in acest sector este  FashionDays.ro, care estimeaza ca anul trecut romanii au cheltuit undeva la 140 de milioane de euro doar in acest segment.

Locul al treilea este ocupat de un nou intrat, si anume sectorul Home & Deco, care nu este prezent pe piata decat de aproximativ 2 ani.

Indiferent de produsele achizitionate, romanii sunt inca traditionalisti in ceea ce priveste modalitatea de plata, astfel ca 90% prefara sa plateasca inca ramburs (la primirea coletului).

Tragand linie si adunand, in anul 2014 numarul total al tranzactiilor prin card a fost de 9.456.668, din care 7.534.668 au fost inregistrate in sistemul RomCard si 1.922.000 prin Netopia mobilPay. Suma totala achitata prin intermediul cardului s-a ridicat la 337 milioane euro.

Mai multe detalii puteti gasi in infograficul alaturat, pus la dispozitie tot de cei de la GPeC.

Infografic