24/03/2016 Doru Bulubasa

Ne-am mutat in Cloud. Afla de ce!

Image blog

Probabil ca ati observat in ultima vreme ca site-ul nostru se incarca mai repede. Ei bine, motivul este unul foarte simplu: ne-am mutat pe hosting nou, hosting propriu care este in trendul vremurilor noastre: in CLOUD.

In momentul actual exista mai multi furnizori de servicii CLOUD la nivel global, printre care putem aminti IBMGoogle VMWareCenturyLink. Dar liderii indiscutabili ai acestui domeniu sunt Amazon Web Services (AWS) si Microsoft.

Pur si simplu, AWS este, de departe, liderul in furnizarea de servicii cloud. AWS detine cea mai mare capacitate de Cloud Compute (din anumite surse s-ar putea zice ca au de 10 ori mai multa capacitate decat toti ceilalti furnizori de cloud din top 15).

Daca AWS nu ar exista, atunci Microsoft, cu serviciul de cloud numit AZURE, ar domina piata, avand o capacitate de 2 ori mai mare decat toti ceilalti furnizori aflati in urma sa.

O sa ne oprim insa asupra lui Microsoft Azure, deoarece este “casa” in care ne-am mutat, noi fiind si parteneri Microsoft.

Ce ne ofera Microsoft Azure?

Putem spune ca ne ofera cam tot ceea ce are nevoie orice persoana fizica sau juridica in IT: de la hosting web si pana la cele mai complete infrastructuri IT.

Astfel, in loc sa avem o camera plina de rack-uri, cu servere, storage-uri, ups, linii de internet (cel putin 2: una principala si înca una de backup), putem sa definim, adica sa setam, o intreaga "camera a serverelor" in cloud care poate fi accesata din orice colt al lumii cu doar o legatura la intenet. Nu trebuie sa ne facem nici griji legate de securitate. Microsoft ne vine in ajutor cu certificate de securitate (VPN).

Ce motive am putea gasi împotriva cloud-ului?

Cred ca primul motiv la care ma gandesc ar fi viteza de acces. Aceasta poate fi influentata de doua aspecte, si anume viteza de internet a provider-ului nostru si de distanta dintre noi si Data Center.

Dupa cum probabil stiti, Romania are una dintre cele mai mari viteze de internet din lume (un foarte onorabil loc 4), asa ca acest aspect nu poate fi un impediment.

Legat de cel de al doilea element, si anume distanta, trebuie sa spunem ca Microsoft are mai multe Data center-e imprastiate la nivel global. Asadar, cel mai bine ar fi sa folosesti cea mai apropiata locatie.

Asadar, daca nu v-am convins cu aceste detalii despre Cloud, ori daca doriti sa obtineti si voi astfel de servicii, va ramân doar doua posibilitati:

1. Fie ne scrieti in sectiunea de comentarii de la finalul acestui articol, fie ne trimiteti un mail la una din adresele de mail de pe site, ori ne lasati un mesaj prin formularul de contact.

2. Fie încercati voi insiva Microsoft Azure (sau alta solutie de cloud care sa va acopere nevoile).

O sa începem o noua sectiune in blogul nostru in care vom pune diferite informatii referitoare la cum s-ar putea seta unele elemente de care ne-am lovit si noi. Asadar, reveniti!

P.S.: Stiti ca Microsoft a testat in premiera si cu succes primul data center subacvatic? Temperatura scazuta a apei o mentine constanta si pe cea a echipamentelor, ceea ce se traduce printr-un consum mult mai mic de energie.