20/04/2016 Doru Bulubasa

Microsoft Azure: cum sa definesti un domeniu custom

Image blog

Iata ca, asa cum v-am promis, incepem o serie de articole legate de cum se fac anumite setari in cloud, noi axandu-ne pe Microsoft Azure.

Un prim aspect de care ne-am lovit a fost cum sa ne mutam site-ul in Azure? Definirea unui site nou este extreme de simpla: NEW -> Web + Mobile -> Web App. Se completeaza campurile obligatorii si gata.

Microsoft Azure Portal

Un nou web site este creat. Problema este ca nu va fi cu numele domeniului nostru (ex: NumeAplicatie.com) ci va fi creat sub domeniu azurewebsites.net (NumeAplicatie.azurewebsites.net).

Bun, bun; acum o sa va intrebati cum facem ca din NumeAplicatie.azurewebsites.net sa ajungem la NumeAplicatie.com.
Ei bine aici intervine un factor extern. In mod general, pentru a putea lega un domeniu de server-ul unde se afla fizic pagina web, trebuie sa-I spunem internetului adresa server-ului unde se gaseste site-ul. Acest lucru se face prin introducerea domeniului intr-o baza de date de DNS (Domain Name System) globala. Aici pot fi mai multe optiuni; Microsoft recomanda 2 astfel de baze de date globale: GoDaddy si DNSimple.

Noi am ales sa utilizam DNSimple, care, asa cum spune si numele, este foarte simplu de utilizat si are un cost modic (pentru costuri va trebui sa va creati cont). Dupa ce am intrat in cont nu ne ramane decat sa ne facem setarile pentru una din cele trei situatii in care ne aflam:
-    Inregistrarea unui domeniu nou;
-    Transferul unui domeniu;
-    Utilizarea serviciului DNS.

DNSimple

Register a new domain: inregistrezi un nou domeniu; in accel moment in administrarea domeniului se introduc in mod automat name servers: ns1.dnsimple.com, ns2.dnsimple.com, ns3.dnsimple.com, ns4.dnsimple.com.

Transfer my domain: ca si mai sus, setarea pentru name servers se va face in mod automat. Numai ca aici s-ar putea sa trebuiasca achitata o taxa.

Use DNS service: se vor face numai setarile DNS. Numai ca setarile pentru name servers va trebui sa le facem noi.

Primul record care trebuie introdus este awverify.CustomDomain.com care sa trimita catre awverify. CustomDomain .azurewebsites.net. In acest fel se confirma  faptul ca noi suntem administratorii sau proprietarii respectivului domeniu.

Avem nevoie sa cream CNAME-urile:
-    Nume: awverify; Alias: awverify.NumeAplicatie.azurewebsites.net;
-    Nume: www; Alias: NumeAplicatie.azurewebsites.net.

In Azure, pentru Web App-ul nou creat trebuie sa facem initial legatura cu awverify.NumeAplicatie.azurewebsites.net astfel: click pe Web App-ul nou creat, Settings -> Custom Domain and SSL. La HOSTNAMES ASSIGNED TO SITE trebuie introduce urmatoarele inregisttari:
-    awverify.NumeAplicatie.com;
-    www.NumeAplicatie.com;
-    NumeAplicatie.com.

Binenteles ca pentru a introduce ultimele 2 inregistrari in Azure va dura cateva minute, timp in care se verifica domeniul.

Si cam atat! Daca anumite aspect nu sunt clare nu ezitati sa ne contactati sau sa ne lasati un mesaj in sectiunea de comentarii.