16/06/2015 Corina Bulubasa

Marketingul actual - de la teoretizare la aplicare

Image blog

Fara areprezenta o noutate, si marketingul a cunoscut o transformare majora in ultimii ani, depasind stadiul de simplu act de vanzare – asa cum era considerat de multi. Intre vechea gandire de marketing si cea moderna, actuala, exista multe diferente majore, cum ar fi:
- Orientarea spre vanzare si produs vs. Orientarea spre piata si client
- Marketingul in masa vs. Vizarea prin selectie a segmentelor de piata sau a indivizilor
- Concentrare pe produse si vanzari vs. Concentrare pe satisfactie si valoare pentru client
- Realizarea vanzarii catre clienti vs. Crearea de relatii cu clientii
- Atragerea de clienti noi vs. Pastrarea clientilor vechi
- Sporirea cotei de piata vs. Sporirea cotei de achizitii din bugetul clientului
- Servirea oricarui client vs. Servirea clientilor profitabili,
- Comunicarea prin mass-media vs. Conectarea directa cu clientii
- Oferirea de produse standardizate vs. Oferirea de produse adaptate la comanda.
- Pe cont propriu vs. Intrarea in parteneriat cu alte firme
- Marketing local vs. Marketing local si global
- Pietele ca locuri fizice de comert vs. Pietele ca spatii de comert electronic.

Pornind de la aceste diferente notabile intre marketingul traditional, invechit, si noul tip de marketing s-a ajuns la trasarea unor teme generale de orientare in noile conditii, marcate de dezvoltarea comertului electronic si a web-ului in general:

1. Marketing directionat – a renunta sa vindem tuturor,  incercand sa fim cea mai buna firma care deserveste piete-tinta bine definite.

2. Marketing al relatiilor cu clientii – crearea unor relatii profitabile pe termen lung cu clientii in locul atentiei excesive si aproape exclusive acordate obtinerii vanzarii si incheierii tranzactiei, indiferent de domeniu. Pe cat posibil este de preferat sa se intretina relatii de lunga durata si de stransa colaborare cu clientii profitabili, iar cei ce urmaresc exclusiv disconturi sau nu sunt profitabili sa fie, pe cat posibil, exclusi.

3. Adaptare la comanda – individualizare, adaptare la fiecare comanda si la fiecare client. Desi uneori acest lucru poate genera costuri suplimentare, per ansamblu clientul final va fi mai multumit, achizitionand toate produsele si serviciile de la un singur furnizor, fara a mai fi nevoie de cautari suplimentare. Aceasta adaptabilitate se dovedeste extrem de necesara si de benefica in special in cazul serviciilor sau a bunurilor ce pot fi insotite de unul sau mai multe servicii adiacente si complementare.

4. Cota din achizitiile clientului – nu trebuie sa se mai insiste pe concentrarea pentru a castiga o cota de piata, ci pe a crea si a consolida o cota din achizitiile clientului. Altfel spus, incercarea de a determina clientul sa cumpere mai mult de la noi, mai diversificat si mai des.

Poate va intereseaza si:
Email Marketing pentru companiile mici (I): Cum sa creezi o lista de abonati?

5. Baze de date despre clienti – inlocuirea bazei de date cu vanzarile cu o baza de date mult mai ampla, cu date cat mai bine documentate si mai variate despre client, care sa includa date personale, preferinte, caracteristicile demografice si profitabilitatea fiecarui client. Aceste informatii pot fi folosite atat la intretinerea relatiilor, dar si la predictia evolutiei viitoare a nevoilor si preferintelor publicului.

6. Comunicatii de marketing integrate - combinarea mai multor instrumente, pentru a oferi clientilor o imagine consecventa a marcii. Nu este suficient doar contactul prin agentul de vanzari sau prin email, ci trebuie realizat un plan si detaliata o strategie de comunicare. Aceasta poate sa contina: agenti de vanzari, newsletter-e periodice, interactiune permanenta prin retelele de socializare, informari, reuniuni, prezentari, lansari, apeluri telefonice periodice si ocazionale, etc..

Acestea sunt cateva dintre elementele pe care o companie, fie ea la inceput de drum sau in plina dezvoltare, trebuie sa le ia in calcul si sa le aplice. Partea de online nu trebuie omisa niciodata, indiferent cat de mica este afacerea, dar mai ales daca se afla la inceput.

Pe aceeasi tema:
Email Marketing pentru companiile mici (II) – Email-uri in Inbox, nu in spam?

Continuarea… in articolul urmator!