26/02/2015 Corina Bulubasa

Ghid de imbunatatire a vitezei de incarcare a paginilor

Image blog

Activitatea oamenilor ce lucreaza in online se invarteste in jurul motoarelor de cautare, in special in jurul gigantului Google. Pentru el se fac toate – sau cea mai mare parte – a actiunilor in online. Optimizarea site-urilor a devenit principala preocupare a marketerilor online.

Google a implementat, de-a lungul timpului, numeroase criterii si filtre, pentru a indexa si a afisa cele mai bune si mai relevante site-uri pentru utilizatori. Algoritmii de selectie au vizat backlink-urile dubioase, folosirea excesiva a cuvintelor cheie, domeniul. Toate au devenit rutina si nu mai reprezinta o noutate sau o practica curenta.

Acum, unul dintre cele mai importante criterii, crucial chiar pentru cei ce doresc sa obtina un ranking bun, este reprezentat de viteza de incarcare a site-ului.

In definitiv, este normal ca acest criteriu sa fie luat in seama de Google:
•    Exista o mai mare posibilitate ca utilizatorii sa ramana pe site. Daca site-ul se incarca repede, atunci si cei ce au dat click vor ramane, cel mai probabil, mai mult pe site. Daca vizitatorul inchide site-ul inainte de a se incarca, automat Google va cobora in lista de rezultate site-ul respectiv.
•    Totodata, timpul de incarcare a unui site se mentine, in general, pe toate dispozitivele, indiferent de natura acestuia, ceea ce reprezinta un plus, din toate punctele de vedere. Mobilitatea si uzabilitatea sunt primordiale.

Cum poti imbunatati timpul de incarcare a paginii web?

Desi poate parea usor, acest target este mai greu de atins, pentru ca sunt multe elemente ce influenteaza timpul de incarcare.

1. Minimizarea componentelor on-page. In codul din spatele unei pagini pot avea loc diverse procese intre elementele flash, stylesheets si  scripturi. Acestea pot incetini simtitor timpul de incarcare a paginii. O solutie ar fi compinarea style sheets-urilor sau inlocuirea imaginilor cu CSS-uri, astfel ca pagina se va incarca mult mai repede.

2. Comprimarea paginilor mari. Daca o pagina depaseste 100kb, este deja mai greu de incarcat si nu va da randamentul dorit. Pe de alta parte aceste pagini mari nu pot fi inlaturate, deaorece Google le adora: continut bogat, ilustrat cu imagini si video, cu trimiteri si elemente variate. Solutia este comprimarea acestor pagini.

Compresia reduce latimea de banda a paginilor, reducand astfel raspunsul HTTP. Un instrument ce poate fi folosit pentru acest lucru este Gzip.

In acest moment, cele mai multe servere web poate comprima fisiere in format Gzip inainte de a le trimite pentru descarcare, fie prin apelarea unui modul ter?, fie utilizand o serie de rutine built-in. Potrivit Yahoo, acest lucru poate reduce timpul de descarcare cu aproximativ 70%.

3. Utilizarea modulului cache al browser-ului. Acest lucru va imbunatati timpul de incarcare prin stocarea in browserul utilizatorului a anumitor elemente, astfel ca, la revenirea pe site, acesta se va incarca mult mai repede. Desi este foarte util, sunt putini cei care utilizeaza acest modul.

4. Optimizarea imaginilor. Atentia, in cazul imaginilor, trebuie sa se concentreze asupra a trei elemente: format, marime si atributul Src.

Format: cea mai buna alegere este JPEG, urmata de PNG. Formatul GIF poate fi utilizat mai rar si doar in format foarte mic. Trebuie evitate imaginile tip BMP sau TIFF.

Dimensiune: imaginile trebuie dimensionate la marimea la care vor fi afisate. Cu alte cuvinte, daca trebuie sa apara de 500 de pixeli, trebuie incarcata la aceasta dimensiune, si nu la una mai mare, stabilindu-se ulterior dimensiunea in site.

Atributul Src: in codul din spatele imaginii trebuie inserat acest camp, ce nu trebuie sa fie gol niciodata. Aici se vor pune atributele sau descrierea imaginii.

Despre optimizarea imaginilor am mai povestit si in trecut pe blog: Cum sa iti faci articolele vizuale.

5. Eliminarea plugin-urilor in exces. Daca nu este nevoie de ele, mai bine se elimina. Acestea nu vor face decat sa ingreuneze incarcarea paginii, fara a aduce un beneficiu clar.

6. Hosting-ul. Uneori serviciile de gazduire nu sunt personalizate pentru nevoile fiecarui site, de aceea timpul de incarcare a paginilor creste nejustificat. Este necesara o analiza a serviciilor de hosting si a timpului de reactie a serverelor.

Acesti pasi trebuie urmati de toata lumea. Google pune un mare accent pe respectarea acestor principii, incat a pus la dispozitia utilizatorilor un tool special: PageSpeed Insights. Acesta ajuta la urmarirea si imbunatatirea timpului de incarcare a paginii.