13/01/2015 Corina Bulubasa

Cum sa creezi un continut de calitate: 7 pasi ai editarii unui text

Image blog

Pentru a crea un continutde calitate, pe langa alegerea subiectului,  este esential si modul de transmitere a informatiilor si a ideilor, tonul si termenii utilizati. Articolul ce urmeaza a fi publicat trebuie sa fie usor de citit si de urmarit in structura si curgerea sa fireasca. De aceea, dupa alegerea temei si compunerea paragrafelor, este indicat sa se urmareasca urmatorii pasi:

1.    Scrie-l si treci mai departe. Da, dupa ce ai terminat de redactat un articol, cel mai bine este sa nu il editezi imediat, ci sa il lasi timp de cateva ore deoparte. Il poti relua a doua zi sau peste cateva ore. Important este sa te detasezi putin de la ceea ce ai scris, de la ideea pe care ai dorit sa o transmiti. In momentul in care te apuci de editat, vei fi mult mai atent/a si mai concentrat/a la articol, deoarece vei citi textul ca si cum ar fi prima data. Vei identifica mai usor partile care nu se potrivesc cu intregul, vei observa eventualele greseli de ortografie si de punctuatie, si vei fi mai obiectiv/a.

2.    Schimba perspectiva. Incarca sa citesti articolul din perspectiva cititorului tau. Tu ai ales tema, stii ce ai vrut sa transmiti. Dar cel ce va cititi articolul pentru prima data va intelege punctul tau de vedere? Va stii ce ai vrut tu sa transmiti sau va fi pus in incurcatura? Termenii, conceptele, ideile tale vor fi percepute asa cum ai intentionat? Daca nu, atunci trebuie sa refaci pasajele confuze.

3.    Citeste-l cu voce tare. Poate parea copilaresc, dar este o buna metoda de a identifica formularile greoaie sau prea lungi. Textul trebuie sa fie fluid, sa „curga” de la sine, putand fi astfel usor de parcurs.

4.    Fi nemilos. Cu alte cuvinte, atunci cand descoperi in textul analizat parti ce nu corespund sau termeni in plus, este mai bine sa ii stergi sau sa ii inlocuiesti. Tot ceea ce nu se potriveste cu intregul sau mai mult incurca decat sa lamureasca nu isi are locul intr-un continut de calitate.

5.    Salveaza continutul ce nu se potriveste. Daca in timpul editarii unui articol ai descoperit ca un intreg pasaj sau o idee nu se potriveste foarte bine cu restul textului si ai decis sa stergi, nu te grabi. Pasajul respectiv poate fi un punct de plecare pentru un alt articol, cu alta ocazie. Cel mai bine este sa iti faci un fisier separat, in care sa pui toate aceste fragmente aparent inutile. Cand te vei afla in pana de idei pentru articole noi vei putea reveni la aceste pasaje si poate iti vor oferi inspiratia de care ai nevoie.

6.    Apeleaza la un coleg. Daca ti se pare ca textul aflat in prezent pe masa de lucru este incomplet sau ca ii lipseste acel ceva, poti mereu sa apelezi la o alta persoana. Fie el specialist sau nu, cel la care vei apela va putea sa identifice eventualele erori sau lipsuri. Va avea o alta abordare si un ochi critic. Desi nu este mereu posibil, aceasta poate fi o solutie mai ales atunci cand esti presat de timp si nu poti apela la primul pas, prezentat in cadrul acestui articol.

7.    Adreseaza-te unor profesionisti. Da, poate suna pompos, dar uneori este necesar. Oricat de buni am fi pe parte de management, oricat de bine ne-am conduce afacerea sau ne-am descurca cu treburile firmei, nu le putem face pe toate. Si, decat sa facem un lucru prost, mai bine nu il facem deloc. Iar cum in acest domeniu nu se poate pune problema sa nu il facem deloc, devine clar faptul ca trebuie sa apelam la cineva care stie ce face si poate sa ne ofere servicii de calitate pe parte de content si copyright.
Cum stii daca ai nevoie de cineva? Iata cateva indicii: 
-    Te-ai asezat in fata computerului dar nu sti despre ce sa scrii,
-    Ai gasit un subiect pentru articolul tau, dar te-ai oprit la prima fraza,
-    Ai scris cateva randuri, ai epuizat tema, dar parca nu e suficient,
-    Ai incarcat articolul pe site dar nu il citeste nimeni,
-    Gandul ca trebuie sa compui ceva nou te ingrozeste,
-    Concurenta are 2-3 articole noi pe saptamana, iar la tine abia apar doua pe luna.

Concluzia
Nu este suficient sa redactam un articol pentru site-ul sau blogul nostru. Acesta trebuie editat, modificat si finisat, pentru a fi cat mai corect si mai bine structurat. Pana la urma, oamenii cauta informatii, insa trebuie sa le fie usor sa le citeasca si sa le inteleaga. Daca limbajul sau modul tau de abordare este unul greoi, cititorul va trece la urmatorul site, unde poate va gasi un text mai concis, mai concludent sau, cel putin, mai uor de inteles.
Cu alte cuvinte, spiritul critic trebuie sa functioneze si aici, ca in orice alta activitate pe care o desfasuram, pentru a oferi continut de calitate si informatii valoroase. Pentru ca, asa cum spuneam, continutul este „regele” acum.