23/06/2014 Corina Bulubasa

Ce trebuie sa stii despre LinkedIn - Partea a II-a

Image blog

Asa cum am promis intr-un articol anterior, venim cu oLinkedIn - greseli frecvente serie de completari cu privire la cea mai cunoscuta retea profesionala din lume - LinkedIn.

Acest articol este dedicat celor mai frecvente greseli ale utilizatorilor comise cu sau fara stiinta.

1. Lipsa unei fotografii sau existenta unei fotografii nepotrivite. Problema introducerii unei fotografii in CV este destul de controversata. Cu toate acestea, pe internet este foarte util ca numele sa fie asociat unui chip. Deoarece LinkedIn este o retea sociala, posibilii angajatori isi doresc, de cele mai  multe ori, sa aiba toate datele despre candidatul vizat, inclusiv despre aspectul fizic si ce transmite acesta. Totodata, calitatea pozei este foarte importanta. Trebuie evitate fotografiile „neserioase”, cele surprinse la diverse petreceri, din care sunt decupate alte persoane sau care transmit o atitudine negativa. Cele mai potrivite sunt fotografiile in care purtati in haine elegante dar lejere, intr-un cadru simplu, cu o atitudine serioasa dar nu sobra, ci prietenoasa.

2. Experienta profesionala nu este detaliata. Desi, de cele mai multe ori, aceasta rubrica este completata, ea transmite superficialitate. Este de preferat ca fiecare etapa sa fie detaliata, explicata, cu exemple concrete si cu pe un ton si o abordare profesionista. Nu este, asadar, suficient sa se specifice postul ocupat, ci si ce presupunea activitatea propriu-zisa, indiferent de banalitatea ei. Astfel, posibilul angajator va identifica atat grija pentru detalii a candidatului, dar si abilitatile dezvoltate de-a lungul carierei.

3. Adresa URL nu este personalizata. Desi poate parea un detaliu, tocmai acestea fac diferenta pe internet. Daca este adaugat numele complet, profilul va deveni mult mai vizibil online, putand fi cu usurinta introdus in CV, pe mail sau chiar in offline. Acest pas presupune insa ca respectivul profil sa fie actualizat permanent.

4. Sunt utilizate cele mai banale cuvinte la descrierea personala. Cu totii dorim sa utilizam cuvintele potrivite, care sa arate cat suntem noi de responsabili, de motivati si chiar de creativi. Insa, potrivit blogului LinkedIn, în 2012 acestea au fost cele mai utilizate cuvinte pe retea. Astfel, „responsabil” a fost cuvântul cel mai utilizat de catre francezi, „motivat” de catre englezi si „creativ” de catre suedezi, germani si olandezi.

5. Se acorda o atentie mult prea scazuta companiilor de care ar trebui sa fim interesati. Acest aspect reprezinta o greseala majora. Urmarirea companiilor ce actioneaza in zona noatra de interes  si aderarea la grupuri cu interese comune este ceea ce face diferenta. Acest lucru ne permite sa fim in permanenta la curent cu noutatile din companiile respective si sa reactionam cu rapiditate atunci cand se iveste o ocazie.

6. Trimiterea de invitatii nepersonalizate catre cunoscuti sau, mai rau, catre necunoscuti. Nimic nu este mai rau decat sa trimiti unei persoane cu care vrei sa intri in contact profesional decat sa ii trimiti o invitatie seaca, cu un mesaj despre care se stie ca este default – „I’d like to add you to my professional network on LinkedIn”. Acest fapt da dovada de lipsa de interes si de nepasare, in conditiile in care dureaza 2 minute sa tastezi un mesaj propriu si de efect. Trimiterea de invitatii catre necunoscuti este o practica nu tocmai placuta, cu atat mai mult cu cat este posibil sa nu ai nimic in comun cu persoana respectiva.