05/06/2014 Corina Bulubasa

Ce trebuie sa stii despre LinkedIn - Partea I

Image blog

Anul 2014 a inceput foarte bine pentru compania detinatoare a retelei LinkedIn.Numarul membrilor inscrisi pe site a ajuns, in primele luni ale anului, la peste 300 de milioane. Acest lucru se traduce, in plan financiar, la o crestere puternica in primul trimestru, datele oferite pe Blogul oficial aratand un salt de 46%  fata de aceeasi perioada a anului 2013. In termeni concreti, s-a ajuns la un profit de 473.2 milioane de dolari, net superior comparativ cu cele 324.7 milioane de dolari raportate in primul trimestru al anului trecut.

La noi in tara aceasta retea este mai putin utilizata. Confundata de multe ori cu o retea sociala, LinkedIn este, mai degraba, o retea profesionala, in cadrul careia se promoveaza noi oportunitati de angajare sau de colaborare. Marile companii au ales, in ultimii ani, sa isi creeze conturi de companie pe aceasta retea si sa caute, prin intermediul sau, persoanele potrivite pentru a ocupa pozitii strategice in cadrul firmei.  Datorita structurii sale, fiecare utilizator poate sa relationeze usor atat cu persoanele cunoscute, cat si sa intre in contact cu noi posibili parteneri de afaceri sau angajatori. Cu toate acestea, la nivel global, un numar limitat (aproximativ 10%) din cei ce au cont pe LinkedIn isi cauta un job.

Daca Facebook a devenit un fel de extensie a tinerilor, LinkedIn este utilizata, in special, de persoanele trecute de 25 de ani si cu un statut aparte din punct de vedere profesional. Fie sunt persoane angajate, fie au experienta in domeniul lor de activitate si pot interactiona cu alti oameni cu aceeasi idei.

Pentru a utiliza aceasta retea profesionala nu trebuie decat sa iti faci un cont si sa introduci date despre tine, relevante si care sa serveasca intereselor tale.

In plus, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le faci, in calitate de membru obisnuit, pentru a profita de aceasta retea.

1. Completeaza-ti si updateaza cat mai des profilul. Atentie insa ca ceea ce postezi sa fie in concordanta cu aspiratiile tale si cu impresia pe care doresti sa o creezi. Utilizatorii LinkedIn nu te cunosc decat prin prisma postarilor tale, si nu este indicat ca imaginea ta sa fie una neprofesionista.

2. Daca esti blogger, LinkedIn este o oportunitate uriasa pentru tine. Prezinta-ti munca prin linku-uri catre blogul tau sau arata efectiv ce ai realizat pana acum. Cea mai buna modalitate de a te face cunoscut este prin intermediul realizarilor tale. Multi angajatori cauta noutate si activitate.

3. Alatura-te grupurilor existente in retea. Alege cu grija aceste comunitati si fi cat mai activ (in sensul bun), oferind informatii de valoare la momentul oportun, fara a agasa sau a da impresia ca esti prezent in permanenta pe internet.

4. O alta posibilitate este aceea de a raspunde intrebarilor lansate pe retea, in aria ta de competenta. Este foarte bine sa raspunzi unor persoane pe care nu le cunosti, dar care, cu acest prilej, vor intra in contact cu tine si te vor aprecia. Mai mult, poti adresa intrebari pertinente, insa ai grija ca acestea sa nu fie banale sau ridicole.

5. Fiind o retea profesionala, se poate intampla ca unul dintre cunoscutii tai sa iti ceara o recomandare. Acorda recomandari persoanelor pe care le cunosti si care iti inspira incredere. Daca recomanzi persoana nepotrivita, acest lucru se va rasfrange si asupra ta.

Intr-un articol viitor vom dezbate si modelul de business adoptat de LinkedIn, ale carui venituri provin din trei surse, si anume: vanzarea serviciilor de recrutare catre angajatori, vanzarea de publicitate si comercializarea de abonamente premium catre angajatori si utilizatori.