17/02/2015 Corina Bulubasa

Blogul de companie - raspundem la intrebari

Image blog

Deoarece, in urma articolului anterior cu privire la blogul de companie, am primit foarte multe mesaje si intrebari, am decis sa oferim un nou articol, in care sa raspundem celor mai frecvente intrebari despre acest domeniu.

Blogul de companie, asa cum spuneam, este locul in care orice companie poate transmite informatii noi despre viata organizatiei, despre produsele si serviciile ce urmeaza a fi lansate, sau despre orice alte elemente ce ar putea fi de interes pentru clienti sau potentialii clienti.

1. Blogul trebuie sa aiba domeniu propriu? – Nu, blogul trebuie sa fie pe numele de domeniu al site-ului firmei, de tip www.domeniufirma.ro/blog.

2. Cate postari trebuie sa am pe blog inainte ca acesta sa poata fi facut public? – Blogul poate fi lansat odata cu primul post. Nu exista o limita minima.

3. Cat de des trebuie sa public pe blog? – Pentru un blog de companie, este foarte bine sa se publice un articol pe saptamana. Cu toate acestea, se poate publica (si este chiar mai bine) si de 2 ori pe saptamana, fiind astfel mai interesant, mai bogat si cu rezultate mai bune. Se poate actualiza si mai rar, insa nu este la fel de eficient.

4. Cine trebuie sa se ocupe de acest blog? – Departamentul de marketing este cel in sarcina caruia trebuie sa intre blogul. Pe el pot publica articole toti angajatii, insa totul trebuie trecut prin filtrul unui singur om, unui specialist.

5. Daca nu avem specialisti sau timp pentru a scrie, ce facem? – Este o problema des intalnita. Fie se poate angaja un specialist care sa se ocupe de acest domeniu (optiune destul de costisitoare) sau se poate contracta un furnizor specializat de servicii de promovare, care sa se ocupe atat de conceperea textelor, cat si de optimizarea lor pentru motoarele de cautare. Costurile nu sunt mari, insa beneficiile sunt notabile.

6. Cat de mare trebuie sa fie un post pe blog? – Lungimea difera putin de la blog la blog, in functie de specificul companiei. Daca se adreseaza clientilor finali se pot publica articole cu lungimi intre 350 si 1000 de cuvinte. Daca, in schimb, este o companie B2B, articolele trebuie sa aiba minim 1000 de cuvinte.

7. Putem lega articolul nostru de alte site-uri? – Sigur ca da! Astfel si clientii vor stii ca ai anumite informatii documentate din mai multe surse, dar va fi si un semnal pentru Google, cu privire la domeniul tau de actiune.

8. Pot vorbi despre propriile servicii sau produse pe blog? – este blogul de companie, asa ca poti face referire la oferta ta. Cu toate acestea, nu este bine sa devii agasant sau sa insisti cu aceleasi aspecte. Doar din cand in cand, atunci cand chiar aduce un plus sau are legatura directa cu produsele tale trebuie sa le amintesti. Daca nu, nu o face. Oamenii nu intra mereu pentru a citi specificatiile produselor tale. Ei vor informatii variate, bogate si corecte, nu reclama.

Blogul de companie are multe avantaje. Nu voi relua aici, pentru ca am mai vorbit despre asta. Important este sa fie facut, sa fie facut bine sa sa fie intretinut. Nu trebuie sa renunti pe parcurs. Ca in cazul multor altor proiecte in online, rezultatele se vad in timp.