09/05/2018 Doru Bulubasa

Bine ati venit pe noua versiune a site-ului

Image blog

Asa cum s-a specificat in mai multe articole pe acest blog, este bine sa faci schimbari la site-ul companiei periodic. Dar cam la 3-4 ani ar trebui facuta o modificare radicala.

Pot spune ca anul acesta site-ul ludoprogramming.com a implinit 4 ani. Dupa ce acum 2 ani am modificat complet design-ul, iata ca acum a venit timpul pentru schimbarea radicala: tehnologii, hosting, design.

Pana acum s-a folosit ASP.NET Web Forms cu baza de data SQL Server (folosing proceduri stocate). Am dozvoltat si layere intermediare pentru a comunica cu baza de date. Hosting-ul era pe server Windows (dupa cum bine stim, nici nu era ), ulterior hosting pe Cloud (WebApp).

Noua versiune este dezvoltata cu ASP.NET Core 2.0, cu baza de date MySQL (folosim Entity Framework pentru a comunica cu baza de date) si hosting-ul mutat server Ubuntu 16.04 (binenteles tot in Azure Cloud), dar nu cu Apache ci cu NGINX.

Diferentele la nivel de performanta sunt vizibile. Site-ul se incarca mult mai repede, este responsive, nemaifiind nevoie si de versiunea pentru dispozitive mobile. Mai sunt insa cateva modificari de facut pana la finalizarea site-ului. Va vom tine la curent cu ultimele update-uri.

Odata cu aparitia ASP.NET Core, Microsoft a depasit bariera hosting-ului numai pe sisteme de operare Windows pentru aplicatiile web. Astfel costurile de hosting devin din ce in ce mai accesibile si programatorilor pe tehnologii Microsoft.

Urmatorul pas: dezvoltare aplicatii mobile cu Xamarin (C#).