07/04/2015 Corina Bulubasa

5 semne ca strategia ta SEO este invechita

Image blog

Strategia de marketing si SEO a suferit de-a lungul timpului numeroase transformari. In cazul afacerilor care sunt prezente in mediul online de ceva vreme, strategia de promovare a cunoscut, la randul ei, foarte multe dintre aceste modificari. Din experienta noastra am observat ca exista inca site-uri care, din punct de vedere SEO, se afla inca undeva in trecut, cu atat mai mult cu cat acest „trecut” nu este prea indepartat in timp, ci in tehnologii si update-uri de la motoarele de cautare. Am intalnit astfel numeroase tactici aplicate asupra acestor site-uri, tactici ce au functionat la un moment dat, dar care acum nu mai sunt valabile. In plus, ele pot chiar aduce unele dezavantaje sau chiar penalizari.

Daca doriti sa afla?i unde se situeaza site-ul companiei dumneavoastra din acest punct de vedere si daca este momentul sa schimbati directia, trebuie doar sa verificati daca vreunul dintre urmatoarele cinci elemente se aplica in propriul caz.

Abuzul de cuvinte cheie. Desi acest termen poate parea putin exagerat, surplusul de cuvinte cheie este unul dintre elementele cele mai daunatoare pentru un site. Folosit la scara larga acum ceva timp, acest procedeu este total invechit si trebuie sa se renunte la el. Acum motoarele de cautare sunt interesate de continut de calitate. Si publicul cauta acelasi lucru.

Pentru a evita penalizari si pierderea pozitiei, trebuie sa revizuiti tot continutul site-ului si sa eliminati cuvintele cheie in exces, si sa reformulati continutul astfel incat sa fie cat mai natural si mai usor de citit.

Continut limitat si de calitate slaba. Legat si de punctul anterior, aceasta cerinta trebuie respectata de toate site-urile, fie ele mai noi sau mai vechi. Continutul duplicat nu reprezinta o alternativa. Desi in trecut prezenta aceluiasi continut pe mai multe site-uri reprezenta un fapt obisnuit, acum acest lucru este total interzis. De aceea, trebuie sa verificati ca textele de pe site sa nu se regaseasca si pe alte site-uri. Daca da, atunci trebuie modificat rapid, caci puteti fi penalizati cu usurinta. Repetarea aceluiasi text cu mici modificari de la o pagina la alta a aceluiasi site este inca o practica comuna in trecut, insa de evitat in prezent.

Experienta neplacuta a  utilizatorului. Un site nu trebuie doar sa atraga atentia si sa aduca vizitatori, ci trebuie sa mentina acest interes si, implicit, vizitatorii pe paginile sale. Un interes deosebit pentru SEO il reprezinta acum timpul petrecut pe site, rata de abandon (bounce rate) si numarul de pagini vizualizate.

Vizitatorul trebuie sa descopere pe pagina de destinatie tot ceea ce are nevoie, continutul sa curga corect, sa fie prezente linkuri catre alte pagini, catre alte produse si catre orice elemente ce ar fi relevante pentru vizitatori.

Pentru a remedia eventualele probleme ale site-ului actual din acest punct de vedere trebuie sa analizati fiecare pagina, incepand cu mainpage-ul, si sa observati cat este de usor de navigat in ea sau in site pornind de aici. Pentru a o imbunatati trebuie sa creati un meniu foarte simplu, un page layout curat si sa introduceti si celebrele call-to-action, acele apeluri la actiune (nu trebuie sa fie magazin online pentru asta, se poate aplica si pentru a se inscrie la newsletter sau pentru a citi un nou articol).

Lipsa unui blog. Da, fie ai un blog de companie, fie nu. Acesta aduce numeroase avantaje, despre care am povestit si cu alta ocazie.

Citeste aici despre Blogul de companie - avantaje.

Blogul aduce beneficii SEO importante, dar si de imagine si de brand. Pentru a te bucura de el trebuie sa ai activitate periodica, cel putin saptamanal. Iar daca nu aveti cunostinte sau talent in a scrie, puteti apela mereu la specialisti, la oameni care fac asta la un nivel superior, cu niste costuri scazute.

Lipsa unui brand. In marea de firme, afaceri, produse, idei, trebuie sa ne evidentiem cumva. Iar brandul este exact acel ceva care sa ne faca sa iesim din anonimat. Oamenii cauta un produs, dar vor cauta cu siguranta un brand, un nume, un simbol care sa le fie bine definit in minte si asociat in mod corect si foarte solid cu anumite caracteristici si proprietati. Daca nu aveti un brand, daca pe site si in online in general nu incercati sa va promovati numele, imaginea, atunci nu beneficiati de avantajele oferite de notorietate. Site-ul trebuie asadar sa contina si sa expuna in mod corespunzator brandul, iar acesta sa nu fie ascuns undeva intr-un colt, aproape invizibil. Brandul trebuie promovat oriunde, de la emailurile simple la site-uri partenere, de la antet la anunturi sau pliante in offline.

Poate va va interesa si Cum sa iti dezvolti afacerea in online in 7 pasi simpli

Concluzii

Acestea sunt doar cateva dintre metodele prin care puteti afla in ce stadiu se afla site-ul si ce trebuie sa ii schimbati pentru a fi la zi cu modificarile si cu tendintele in domeniu. O analiza a competitorilor poate fi cel putin la fel de buna, daca studiul se face corect si in profunzime.